middels
turer
startside

 
 
Det går en merket turløype opp til toppen. Løypa starter i Kvenbukta, midt i bildet, følger elva oppp lia og dreier deretter littvestover og opp på skrenten over skoggrensen. Derfra og opp til toppen er det mye stein.
På tur opp lia. I bakgrunnen Gjeskeneset, Veidmannsfjellet og ytterst Strytind (413 moh)
Kvænan og Henrikhovudet sett fra Trollbuvatnet på Innersia.

Det finnes flere sagn hvordan Kvænan med sine taggete topper har oppstått, og hva navnet kommer fra, Ett av sagnene forteller at fjellformasjonen langs toppen er forsteinete troll som forsøkte å ro senja løs fra fastlandet. Men sola kom og de ble til stein. I følge et annet sagn kan navnet ha sammenheng med øst-karelske røvergrupper –kvener- som i tidlig middelalder gjorde herjingstokt i landsdelen. Her ser vi dem i de lette skinnbåtene de brukte. Når man ser fjellkammen i siluett mot himmelen, ligner den en båt i stein med stavn og akterende og med roerne imellom.


Man kan også forestille seg at fjellkammen er kvinner i stakk og skaut som er ute og ser om mennene deres er på tur inn fra fiskefeltene ute på havet. Dette regnes som det mest sannsynlige opphavet til navnet. Man regner nemlig med at ”Kvænan” stammer fra ”kvennan”, som er det gammelnorske ordet for kvinnfolkene

Kilde: Wikipedia

 

 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
Kvænan

Stien opp til snaufjellet er lettgått.Videre opp er løypa merket men merkingen kan være vanskelig å finne. Løypa går i en bue vestoverfør den svinger i bue øst mot det liie vannet på 556 moh. Det går like greit i ta ei mer direkte løype opp, eller gå i en bu vestover slik at du kommer unna steinura. (Det er kanskje særlig lurt på nedturen, selv om det er litt lengre å gå.

Utsikt nordøst, i bakgrunnen helt til høyre, først Høystakktinden, deretter Breitinden og midt i bildet Veidemannsfjellet.
Til venstre Kvenraua. Herfra går merkingen mot øst for derettter å gå sør og rett opp til en av toppene. Turen helt opp er relativt slitsom, det er mye steinur så det er krevende å gå.
Utsikt nordover Senja. Midt i bildet Henrikhovvatnet (på noen kart Kvenvatnet) og Kolkjerka.
Her er kvener i siluett mot himmelen. Det kan fortsatt ligge litt snø igjen under toppene på sensommeren men det er lurt å ta med vann før du forlater elva lengere nede.
Oppe er det bratt ned mot Kvendalsvatnet og Salbergan. Flakkstadvåg skimtes så vidt.
Dova på Sør-Senja i bakgrunnen. Sifjorden
Kvendalsvatnet, Salberget, Lomstinden og bakerst Fiskenestindan utenfor Røsand.
Utsikt vestover. I horisonten skimtes Andenes på Andøya.
 
logo
 
 
Klikk for det store bildet

 


Torsken kommune


 

Vis kvænan i et større kart

 

Det går daglig buss til Grunnfarnes - Flakstadvåg, 65 km fra Finnsnes.
Busskifte på Svanelvmoen.
Turen starter innerst i Giska mellom Medby og Flakstadvåg ved stigningen opp mot tunnellen

Bussruter på Senja